Rozvoz jídel během pandemie: Podívejte se, kde a jakou kuchyni lidé preferovali

Rozvoz jídla je příjemná alternativa sobotní večeře nebo hektického dne v práci. Místo hledání času na nákup a přípravu domácí stravy nebo docházky do restaurace a čekání na obsluhu si můžete poměrně jednoduše objednat oblíbenou pizzu, hamburger nebo maso z grilu a nechat si jídlo dovézt až před sebe na stůl. Nezaplatíte nic víc, pochutnáte si neméně. Změnila v trendu objednávání jídla z restaurace současná pandemie? Samozřejmě a poměrně velkou měrou.

Fenomén italské kuchyně

Pochybovat, zda se na špičce žebříčku oblíbených jídel objeví pizza nebo těstoviny, by bylo bláhové. Italská kuchyně vede v oblibě v Čechách od otevření první pizzerie. Svojí vůdčí pozici si však drží pevně na celém světe. Spojené státy, Rusko, Indie, ale třeba i Argentina si stále objednávají nejvíce z jídelního lístku italských specialit.

Pizza je skvěle využívá kombinace. Každý strávník si může objednat to, co mu chutná. Dáváte přednost sýru? Pizza se čtyřmi druhy perfektně vyhoví. Máte raději pikantní jídla, s feferonkami a pálivým salámem budete spokojeni. Mořské plody, olivy, lehká rajčatová směs nebo těžší hermelín a slanina, pizza prostě vyhoví jakékoliv náladě. A těstoviny všech velikostí a tvarů pak nabízí další variace. Italové prostě ví, jak se si udržet přízeň.

Nudle, rýže, kebab, hamburger

Nemusíte studovat statistické tabulky, další příčky v oblíbených kuchyních obsazují čínské speciality, ať už se jedná o omáčky s masem nebo smažené kousky s rýží nebo nudlemi. Velký rozmach zažívá také kuchyně turecká nebo řecká. Směs masa a zeleniny zabalená v pita chlebu nebo tortille je prostě skvělá a vydatná. Závěrečných „top 5“ uzavírá samozřejmě hamburger.

Ale pozor, s prodlužujícím se časem tráveným v omezeném režimu se do čela s vytrvalou jistotou probíjí jídla kuchyně české! Z počátku měli strávníci chuť dopřát si oblíbené výjimečné chuťovky, zvyk je však železná kuchyně a svíčková omáčka, rajská, moravský vrabec nebo guláš jsou prostě zakotveny pevně. Návrat je daný také rozšířením nabídky, restaurace se orientují na výdejová okénka a dovoz z existenčních důvodů a jejich častí hosté využívají možnost, jak si znovu dát své oblíbené a zároveň podpořit „svůj“ podnik.

Obědy nebo večeře?

Kromě typu kuchyně je zajímavé sledovat vývoj v čase objednávek. Největší frmol zažívaly restaurace s dovozem jídel nebo výdejním okénkem v pátek večer a v průběhu víkendu. Proč si nedopřát pohodlí a neobjednat jídlo hotové.

Současný stav rozmělnil víkendové objednávky do všedního týdne. Lidé místo lenošení využívají možnost věnovat přípravě jídla větší čas a hledají třeba nové recepty nebo inspiraci. Větší zájem je však o hotová jídla v poledne v běžném týdnu. I to vyplývá z logiky věci. Je třeba zajistit oběd dětem na distanční domácí výuce, ulevit si v povinnostech a třeba věnovat konečně více soustředění práci.

Posledním, nejzajímavějším trendem je fakt, že se v restauracích zvedne objem objednávek až o 20 % v závislosti na zhoršeném počasí. Kuchaři už mají zažito, že se v deštivém dni příliš nezastaví.

 

Další články: